Dimineața la ora 2 a ajuns un autocar cu 49 locuri din Odessa , transport organizat de Alex Dorobantu / Daniela Dorobantu din Spania / Embrace Romania / Fundatia Filantropica Metropolis …. MULTUMIM !!
Peste 320.000 de cetățeni ucraineni au trecut în România prin cele zece puncte de frontieră cu Ucraina și Republica Moldova după 24 februarie. Prin vama Siret au venit cele mai multe persoane. Alte patru puncte de frontieră ar urma să fie deschise în județul Suceava.
Edilii se așteaptă ca situația „mai grea să înceapă de acum”, iar numărul persoanelor care vin din Ucraina să crească zilnic. Fenomenul este deja remarcat la graniță.
Harta punctelor de frontieră cu Ucraina și Republica Moldova arată că timpii de așteptare, pe partea română, sunt de cel mult treizeci de minute. Problemele majore sunt pe partea ucraineană, unde femeile și copiii care fug de război pot sta în frig și 24 de ore.
Unii refugiați, intervievați de Europa Liberă săptămâna trecută, au povestit că au așteptat și trei zile. Ambasada USA la Kiev transmitea la acel moment că timpul de așteptare la punctul de frontieră Siret-Porubne este de circa 50 de ore.
O altă situație problematică care începe să se evidențieze în ultimele zile se observă la anumite puncte de frontieră de la granița cu Ungaria, vama Petea și vama Borș. Acolo s-au format cozi la ieșirea din România, iar în cele două puncte se poate aștepta și 150 de minute la graniță.
Dacă în România au intrat peste 320.000 de cetățeni ucraineni, peste 235.000 au trecut deja frontiera spre vest. România este descrisă de autorități drept o țară de tranzit.
Valul de migranți dinspre Ucraina continuă să crească, remarcă oficialii români. Cu toate acestea, nu au fost deschise noi puncte de trecere. În mai multe județe de graniță s-a decis mărirea culoarelor pentru cetățenii care vin din Ucraina și suplimentarea personalului din vamă.